Pannonhírnök
Keresés
Close this search box.

Prevenciós nappal hívták fel a figyelmet a stroke veszélyére

Hasznos és szórakoztató programokkal a stroke ellen.

Országos prevenciós délelőttöt tartott a stroke kialakulásával kapcsolatban a Rotary Magyarország szombaton. Hazánkban minden második haláleset oka stroke, világviszonylatban pedig a középmezőnybe tartozik Magyarország. Ezért rendkívül fontos a megelőzés.

Közel húsz városban tartottak figyelemfelkelő programokat a stroke témakörében – több egyesület összefogásában – október 12-én. A hangsúlyt a megelőzésre helyezte a M.O.S.T. kampány.

Miskolcon a Városháza aulájában a Rotary Club Miskolc és társszervezetei, valamint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Stroke Társaság közreműködésével valósult meg a program.

“Stroke séta” a belvárosban (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Ismeretterjesztő előadások hangzottak el a betegség megelőzéséről, a tünetek felismeréséről és a gyors ellátás megkezdésének teendőiről. Az Országos Mentőszolgálat több bemutatót is tartott, és a jelenlévők a nap folyamán részt vehettek olyan egészségügyi szűréseken is, mint például a vérnyomás- és a vércukorszint-mérés.

Stroke és prevenció

Dr. Valikovics Attila, a Modern Stroke Centrum vezetője ismertette a stroke fajtáit, legjellemzőbb tüneteit. Felhívta a figyelmet, hogy a stroke egy alattomos betegség, ugyanis nem fáj. Amikor már a tünetei tapasztalhatók, ott nagy baj van. A főorvos elmondta:

ha valaki, vagy a családtagja a stroke tüneteit tapasztalja, akkor rögtön mentőt kell hívni. A gyors ellátás rendkívül fontos.

A tünetek megjelenésétől számítva 3-4 órán belül van arra esély, hogy az illető személy agya ne sérüljön maradandó mértékben, és a stroke-ot megfelelő hatékonysággal tudják az orvosok kezelni.

Tai-chi bemutató a Stroke prevenciós napon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A szakmai előadások után fél 11-kor „stroke sétára” indultak a jelenlévők. Az egyik útvonalon Siku macival, a Venus Futsal Klub és a DVTK Jegesmedvék sportolóival a Szinva Teraszra, ahol egy Tai-chi bemutatóra került sor. A másik séta résztvevői pedig az Avasi Gonda Pincébe indultak, ott egy pohár fröccsre látták őket vendégül.

Komoly témát jártak körül a délelőtt előadásai, ezért mindenki örömmel hallgatta a zenei programokat. Minikoncertet adtak a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Rock ’n Roll Forever Band és az Ildi Rider zenekar.

Nyitókép: A prevenciós nap résztvevői (Fotó: Vona Ildikó/ Pannonhírnök)

 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek